Maistas ir gėrimai

Maždaug 20 proc. Princesės Margaret migrenos klinikos (Londonas, Jungtinė Karalystė) pacientų teigia, kad migreninį galvos
skausmą sukelia maistas, pvz., sūris, šokoladas ir citrusai. Dauguma yra jautrūs visoms trims produktų grupėms, o kai kurie – tik vienai.
Migrenos sąsajos su kitais maisto produktais yra silpnos. Kai kuriems galvos skausmus sukelia tik šios trys produktų grupės, tačiau daugumą priepuoliai ištinka net stropiai vengiant nurodytų provokacinių veiksnių.
Daugiausia informacijos apie migrenos ir maisto sąsają gauta iš epidemiologinių tyrimų. Kelių nedidelių svarbių tyrimų rezultatai buvo
paskelbti ir patvirtino sąsają, nors buvo tirta specifinė pacientų grupė. Nemažai žmonių yra jautrūs alkoholiniams gėrimams: dalis – apskritai alkoholiui, o kiti – konkretiems gėrimams, pvz., raudonajam vynui, spirituotam vynui arba alui. Nėra tvirto ryšio tarp jautrumo raudonajam vynui ir maistui, tačiau daug pacientų mano, kad yra jautrūs tik vienam iš jų. Pacientas neturi pagrindo atsisakyti maisto produktų, kurie nebuvo identifikuoti kaip migrenos sukėlėjai. Mažai tikėtina, kad tokia panaši reakcija į tokius skirtingus maisto
produktus turi imunologinių tarpininkų. Išsamūs migrena sergančių ir maisto produktams jautrių pacientų cirkuliuojančių antikūnų tyrimai nepatvirtino imunoglobulino E arba G anomalijų. Be to, odos tyrimų rezultatai parodė, kad reakcija nesiskiria nuo bendros populiacijos. Dauguma tokių maisto produktų yra fermentuoti, todėl susidomėta juose aptinkamomis smulkiomis molekulėmis. Prieš kelerius metus
Haningtono tyrimuose pirmoji ištirta medžiaga buvo tiraminas, sukeldavęs galvos skausmą jautriems žmonėms. Tačiau tiramino šiuose produktuose nėra, o kiti pernešėjai, įskaitant flavonoidus polifenolius (kurie nulemia vyno spalvą), taip pat gali būti svarbūs. Nors migrena sergančių ir maisto produktams jautrių žmonių enziminiuose šių medžiagų detoksikacijos takuose aptikta rimtų pažeidimų, dabar daugiausia dėmesio skiriama tiesioginiam šių medžiagų farmakologiniam poveikiui serotonerginėms ir kitoms sistemoms. Kol kas šie mechanizmai menkai ištirti.
 Dauguma pacientų, kurie kreipėsi dėl ūminių migrenos priepuolių ir nurodė, kad yra jautrūs, pvz., raudonajam vynui,
teigė, kad viena taurė sukelia tokį pat galvos skausmą kaip ūminis priepuolis.